wtorek, 17 stycznia 2012

042.Naleśniki z jabłkami

12 sztuk
 Czas przygotowania 1h 30minut.


Ciasto:
200 g mąki,
2 jaja,
1 żółtko,
250 ml mleka,
250 ml wody mineralnej gazowanej,
1 łyżka roztopionego masła,
1 łyżeczka cukru,


 sol,
sklarowane masło do smażenia.



Farsz:


3 jabłka
1 łyżka masła,
2 łyżki soku cytrynowego,
50 g rodzynków,
50 g cukru.



Sos:
100 g cukru brązowego,
80 g masła,
50 ml śmietany kremówki,
60 ml rumu.


przepis
1. Jaja i żółtko lekko ubić trzepaczką, dodać mleko, wodę mineralną, mąkę, masło, cukier i sól. 


Wymieszać na jednolite, płynne ciasto. Odstawić na 1 godz.
Przed smażeniem ciasto wymieszać. Jeśli jest zbyt gęste, dodać trochę wody.



2. Dobrze rozgrzaną patelnię posmarować masłem, smażyć cienkie naleśniki.


 Odkładać jeden na drugim.


3. Przygotować farsz:
 jabłka umyć, obrać, pokroić w plasterki a następnie na

małe kawałki. Zaraz po pokrojeniu włożyć do miseczki z sokiem cytrynowym, by
nie ściemniały. 


Rozgrzać na patelni 1 łyżkę masła, włożyć jabłka, smażyć aż
będą miękkie (nie powinny się rozgotować). 


Dodać rodzynki i biały cukier.
Wymieszać i odstawić, by farsz ostygł.


4. Przygotować sos: 
masło z cukrem brązowym utrzeć na pulchną masę.
 Ubić śmietanę i dodać do masła.
 Małymi porcjami wlewać rum, delikatnie mieszając.

5. Naleśniki smarować masą jabłkową, zwijać w rulony, układać w naczyniu do zapiekania, 
wysmarowanym masłem. 

Wstawić do gorącego piekarnika na 5-10 min.
Polać sosem rumowym i od razu podawać.

----------------------------------------------------

England
Pancakes with apples
12 pieces
  1h 30 minutes preparation time.

dough:
200 g of flour,
2 eggs,
1 egg yolk,
250 ml of milk,
250 ml of carbonated mineral water,
1 tablespoon melted butter,
1 teaspoon sugar
  sol,
Clarified butter for frying.

stuffing:
3 apples
1 tablespoon butter
2 tablespoons lemon juice,
50 g of raisins,
50 g of sugar.

sauce:
100 g brown sugar,
80 g butter,
50 ml double cream,
60 ml of rum.


recipe
First Eggs, lightly beat egg yolk and whisk, add milk, mineral water, flour, butter, sugar and salt.
Mix to a uniform, smooth dough. Let stand for 1 hour.
Stir batter before frying. If it is too thick, add a little water.

Second Well-heated pan spread with butter, fry thin pancakes.
  Put one on the other.

Third Prepare the stuffing:
  Wash apples, peel, cut into slices and then
small pieces. Immediately after cutting put into a bowl with lemon juice to
not darkened.
Preheat the pan 1 tablespoon butter, put the apples and cook until
are soft (they should not overcook).
Add raisins and white sugar.
Stir and set aside to cool stuffing.

4th Prepare the sauce:
butter with sugar until light and plump brown mass.
  Whip cream and add to butter.
  Pour rum in small portions, stirring gently.

5th Lubricate the mass apple pancakes, roll up the rolls, place in baking dish,
buttered.
Put into hot oven for 5-10 minutes.
Pour rum sauce and immediately serve.

-----------------------------------------------------

Sverige
Pannkakor med äpplen

12 st
  1h 30 min förberedelsetid.

deg:
200 g mjöl,
2 ägg,
1 äggula,
250 ml mjölk,
250 ml kolsyrat mineralvatten,
1 msk smält smör,
1 tsk socker
  sol,
skirat smör till stekning.

fyllning:
3 äpplen
1 msk smör
2 msk citronsaft,
50 g russin,
50 g socker.

sås:
100 g brunt socker,
80 g smör,
50 ml vispgrädde,
60 ml rom.


recept
Först Ägg, lätt slå äggula och vispa, tillsätt mjölk, mineralvatten, mjöl, smör, socker och salt.
Blanda till en enhetlig, slät deg. Låt stå i 1 timme.
Rör smeten innan stekning. Om den är för tjocktillsätt lite vatten.

Andra Väl uppvärmda kastrull med smör, stek tunna pannkakor.
  Sätt en på den andra.

Tredje Förbered fyllningen:
  Skölj äpplena, skala, skär i skivor och sedan
små bitar. Omedelbart efter styckning läggs i en skål med citronsaft till
inte mörka.
Värm pannan 1 msk smör, lägg äpplena och koka tills
är mjuka (de ska inte KOKA).
Tillsätt russin och vitt socker.
Rör om och ställ åt sidan att svalna fyllning.

4:e Förbered såsen:
smör med socker tills ljuset och knubbig brun massa.
  Vispa grädden och lägg till smör.
  Häll rom i små portioner och rör om försiktigt.

5:e Smörj pannkakor massa äpple, rulla ihop rullarna och placera i ugnsform,
smörade.
Sätt in i varm ugn i 5-10 minuter.
Häll rom sås och omedelbart servera.

--------------------------------------------------------------------

Deutschland
Pfannkuchen mit Äpfeln

12 Stück
  1h 30 Minuten Vorbereitungszeit.

Teig:
200 g Mehl,
2 Eier,
1 Eigelb,
250 ml Milch,
250 ml Mineralwasser mit Kohlensäure,
1 Esslöffel geschmolzene Butter,
1 TL Zucker
  sol,
Butterschmalz zum Braten.

Füllung:
3 Äpfel
1 Esslöffel Butter
2 EL Zitronensaft,
50 g Rosinen,
50 g Zucker.

Sauce:
100 g brauner Zucker,
80 g Butter,
50 ml Sahne,
60 ml Rum.


Rezept
Erste Eier, leicht schlagen Eigelb und Schneebesen, Milch, Mineralwasser, Mehl, Butter,Zucker und Salz.
Mix zu einer einheitlichenglatten Teig verarbeiten. Lassen Sie Standplatz für 1 Stunde.
Stir Teig vor dem BratenWenn es zu dick ist, fügen Sie ein wenig Wasser.

Zweite Gut geheizten Pfanne mit Butter braten, dünne Pfannkuchen verteilen.
  Legen Sie eine auf der anderen.

Dritte Bereiten Sie die Füllung:
  Äpfel waschen, schälen, in Scheiben schneiden und dann
kleine Stücke schneiden. Unmittelbar nach dem Schneiden in eine Schüssel geben mitZitronensaft
nicht verdunkelt.
Heizen Sie die Pfanne 1 EL Butter, die Äpfel und bis zu kochen
sind weich (sie sollten nicht zu lange).
Rosinen und Weißzucker.
Umrühren und zum Abkühlen beiseite stellen Füllung.

4. Bereiten Sie die Sauce:
Butter mit Zucker bis helles und plump braune Masse.
  Die Sahne und Butter hinzufügen.
  Gießen Rum in kleinen Portionen unter Rühren sanft.

5. Schmieren Sie die Masse Apfel Pfannkuchen, roll up der Rollen, in Auflaufform,
Butter.
Legen Sie in heißen Ofen für 5-10 Minuten.
Gießen Rum-Sauce und sofort servieren.

------------------------------------------------------------------

Portugal
Panquecas com maçãs

12 peças
  1h 30 minutos o tempo de preparação.

massa:
200 g de farinha,
2 ovos,
1 gema de ovo,
250 ml de leite,
250 ml de água mineral gaseificada,
1 colher de sopa de manteiga derretida,
1 colher de chá de açúcar
  sol,
manteiga clarificada para fritar.

recheio:
3 maçãs
1 colher de sopa de manteiga
2 colheres de sopa de suco de limão,
50 g de passas,
50 g de açúcar.

molho:
100 g de açúcar mascavo,
80 g de manteiga,
50 ml de creme duplo,
60 ml de rum.


receita
Primeiro Ovos, bata ligeiramente a gema de ovo e bata, adicione o leite, água mineral,farinha, manteiga, açúcar e sal.
Misture até formar uma massa uniforme e lisa. Deixe repousar por 1 hora.
Mexa a massa antes de fritarSe for muito grosso, adicione um pouco de água.

Segundo Bem-aquecido pan com manteiga, frite as panquecas finas.
  Coloque um sobre o outro.

Terceiro Prepare o recheio:
  Lave as maçãs, descasque, corte em fatias e depois
pedaços pequenos. Imediatamente após o corte coloque em uma tigela com o suco delimão para
não escurecido.
Pré-aqueça o pan 1 colher de sopa de manteiga, coloque as maçãs e cozinhe até
são macios (eles não devem cozinhar demais).
Adicione as passas e açúcar branco.
Mexa e deixe esfriar recheio.

4 Prepare o molho:
manteiga com o açúcar até claro e roliço massa marrom.
  Creme do chicote e adicione a manteiga.
  Despeje o rum em pequenas porções, mexendo delicadamente.

5 Lubrificar as panquecas de maçã em massa, enrole os pãezinhos, coloque emassadeira,
manteiga.
Colocar em forno quente por 5-10 minutos.
Despeje o molho de rum e imediatamente servir.

--------------------------------------------------------------

France
Crêpes aux pommes

12 pièces
  1h 30 minutes de préparation.

pâte:
200 g de farine,
2 œufs,
1 jaune d'oeuf,
250 ml de lait,
250 ml d'eau minérale gazéifiée,
Une soupe de beurre fondu,
1 petite cuillère de sucre
  Sol,
Beurre clarifié pour la friture.

farce:
3 pommes
Une soupe de beurre
2 cuillères à soupe de jus de citron,
50 g de raisins secs,
50 g de sucre.

sauce:
100 g de sucre brun,
80 g de beurre,
50 ml de crème double,
60 ml de rhum.


recette
Premier Oeufs, battre légèrement le jaune d'œuf et fouetter, ajouter le lait, eau minérale, de la farine, le beurre, le sucre et le sel.
Mélanger à un uniforme, pâte lisse. Laisser reposer pendant 1 heure.
Incorporer la pâte avant de les frireSi elle est trop épaisse, ajouter un peu d'eau.

Deuxième Bien chauffée poêle tartiner de beurre, faire frire des crêpes minces.
  Mettez un sur l'autre.

Troisième Préparer la farce:
  les pommes Laver, épluchercouper en tranches puis
petits morceaux. Immédiatement après la coupe mettre dans un bol avec le jus de citron pour
pas assombrie.
Préchauffer le beurre poêle 1 cuillère à soupe, mettre les pommes et cuire jusqu'à ce que
sont doux (ils ne doivent pas trop cuire).
Ajouter les raisins secs et le sucre blanc.
Remuer et laisser refroidir la farce.

4e Préparez la sauce:
le beurre avec le sucre jusqu'à masse brune de lumière et dodue.
  Fouetter la crème et ajouter le beurre.
  Verser le rhum en petites portions, en remuant délicatement.

5e Lubrifier les crêpes de pomme de masse, rouler les rouleaux, les placer dans un plat de cuisson,
beurré.
Mettre dans le four chaud pendant 5-10 minutes.
Verser la sauce au rhum et servir immédiatement.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz